Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فارس»
2024-05-03@15:41:13 GMT

خواندنی‌های تاریخ| واژه «پاتوق» از کجا آمده؟

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۷۳۸۳۷۸

خواندنی‌های تاریخ| واژه «پاتوق» از کجا آمده؟

گروه تاریخ خبرگزاری فارس ـ امین رحیمی: «طوق» یا «توق» در واقع علم عزاست و درباره‌اش نوشته‌اند: «در کتب فرهنگ فارسی آن را به شکل توغ و ترکی آن را توق ضبط کرده‌اند و به‌معنای درفش و رایت و عَلَم بلندی دانسته‌اند که در ایام سوگواری، عزاداران بعضی محله‌ها در برخی شهرها آن را حرکت می‌دهند». این طوق در ایران باستان هم بوده و پس از پذیرش اسلام توسط ایرانیان با تغییر در شکل و ظاهرش برای مراسم عزاداری محرم استفاده شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بعد هم این‌طوری شده است: «توق تنها ویژه مراسم عزاداری ماه محرم نبود، بلکه به‌عنوان نمادی در زندگی روزمره مردم نیز حضور داشت که ازجمله می‌توان به وجود آن در قهوه‌خانه‌ها اشاره کرد... نشستن پای این طوق‌ها و حل‌کردن مشکلات، از قدیم رسم بوده است. پاطوق‌نشستن اصطلاح معروفی در هیأت‌های مذهبی بود».

«عبدالله مستوفی» مورخ معاصر نیز روایتی مشابه از ارتباط طوق با پاتوق ارائه می‌دهد. وی ماجرا را چنین شرح داده است: «طوق را با روپوش و پارچه‌های فاخر زینت می‌کردند و چهار نفر از مبرزین افراد دسته، چهارپایه آن را بر دوش گذاشته به راه می‌افتادند و باقی افراد دنبال آنها می‌رفتند. این طوق البته باید در جایی محفوظ باشد. محل آن تکیه بزرگ محله یا قصبه بود و این تکیه را تکیه پاطوق می‌گفتند تا اهمیت آن را واضح نمایند.

پاطوق را امروز به هر محلی که مرکز جمعیت یا کاری باشد، اطلاق می‌کنند... و همچنین مراکز حزبی و صنفی را هم پاطوق می‌گویند. مثلا زمانی، قهوه‌خانه قنبر پاطوق نانواها بود. بارفروش‌های میدان هم قهوه‌خانه‌ای داشتند که پاطوق آنها بود و همچنین سایر اصناف هم هر یک محلی به این نام دارند که اکثر سری به آنجا می‌زدند. البته خیلی شنیده‌اید که می‌گویند پاطوق فلان آدم در فلان خانه است. در صورتی که در این خانه نه طوقی است و نه علامتی و نه محل اجتماعی، ولی چون این شخص به این خانه رفت و آمد زیادتری دارد به‌طور استعاری این خانه را پاطوق این شخص معرفی می‌کنند».

انتهای پیام/

منبع: فارس

کلیدواژه: پاتوق محرم عبدالله مستوفی ایران باستان خواندنی های تاریخ قهوه خانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farsnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۷۳۸۳۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

معلم به‌یادماندنی‌ترین واژه علم‌آموزی

معلم در واقع به‌یادماندنی‌ترین واژه علم‌آموزی است که نام او برای همیشه خواهد ماند. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از سنندج، اردیبهشت در تقویم کشور یادآور سالروز شهادت استاد شهید مرتضی مطهری است که به عنوان روز معلم نامگذاری شده است؛ روزی که برای پاسداشت و قدردانی از یک عمر زحمت و تلاش انسان‌های بی‌توقع و متواضعی است که خود سوختند، شعله شدند و هنرشان را به ما آموختند.

 

هر ساله متناسب با این ایام برنامه‌های مختلفی در سطح استان برگزار می‌شود، در همین زمینه؛ مدیرکل آموزش و پرورش استان کردستان در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در سنندج با تبریک روز معلم به همه معلمان، فرهنگیان و جامعه آموزش‌وپرورش کردستان اظهار داشت: شهید مطهری جایگاه ویژه‌ای در تاریخ معاصر ایران دارند و توانست با اشراف بر شریعت و اندیشه‌هایش ایمان دینی را به گونه‌ای تبیین کند که پاسخ‌گوی عصر کنونی باشد. 

هاشم ناظمی‌جلال گفت: ما معلمان و فرهنگیان بسیار خوشحال هستیم که روز معلم به یاد این معلم فرزانه در کشور اسلامی هر ساله برنامه‌های متنوعی در سطح کشور و استان برگزار می‌شود. امسال نیز برنامه‌های متعددی متناسب با ایام پیش‌بینی و اجرا خواهد شد.

وی شعار محوری امسال را "همه ما مدیون توییم، مدرسه قوی، ایران قوی خواهیم داشت" خواند و افزود: معلم در واقع به‌یادماندنی‌ترین واژه علم‌آموزی است که نام او برای همیشه با دیروز، امروز و فردای اهل خرد و اندیشه همراه است.

مدیرکل آموزش و پرورش استان کردستان از زحمات همه معلمان 16 منطقه آموزشی سطح استان قدردانی کرد و ابراز داشت: همواره قدردان تلاش‌های این عزیزان و بیاد پیشکسوتان و زحمت‌کشان عرصه تعلیم و تربیت هستیم.

ناظمی‌جلال به روزشمار بزرگداشت هفته معلم، اشاره کرد و بیان داشت: چهارشنبه 12 اردیبهشت‌ماه با عنوان نور مطهر، پنجشنبه فرزانه زمان، جمعه ایثار به‌توان تو، شنبه 15 اردیبهشت‌ماه محور جامعه، یکشنبه پا جای پای انبیا، دوشنبه پاک‌جوهران و سه‌شنبه آخرین روز، آینده در دستان تو، نام‌گذاری شده است.

به گزارش تسنیم؛ دیدار معلمان نمونه کشوری و استانی با رهبر معظم انقلاب اسلامی در امروز، دیدار با نماینده ولی فقیه و نماینده مردم کردستان در مجلس خبرگان رهبری، تقدیر از معلمان، تکریم و دیدار معلمان بازنشسته، پنج‌شنبه غبارروبی مزار شهدا، دیدار با خانواده معظم شهدای فرهنگی، برپایی میز خدمت در نماز جمعه شهرستان‌ها، سخنرانی و ارائه گزارش، برگزاری مراسم بزرگداشت روز معلم در همه شهرستان‌ها، حضور معلم‌های نمونه در برنامه‌های مختلف تلویزیونی صداوسیما و نشست‌های پرسش و پاسخ در مدارس از شاخص‌ترین برنامه‌های هفته معلم در کردستان است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • تشکیل خانه طراحان فیروزه‌ای بر آمده از تلاش جوانان گرافیست است
  • شهردار تهران: اتصال بزرگراه یادگار امام به بروجردی و آزاد راه ساوه | امروز پاتوق معتادان متجاهر در تهران نداریم
  • درام و فانتزی ژانر فیلم‌های هشتمین پاتوق فیلم کوتاه شدند
  • آریایی‌ها چه کسانی بودند؟/ نگاهی عمیق به مهاجرت آریایی‌ها به فلات ایران
  • کلید واژه پیشرفت صنعت بیمه
  • بیا در آغوشم؛ به یاد «حسین بختیاری» که بهار پر کشید
  • فوت‌وفن پخت املت قهوه‌خانه‌های دربند
  • بنزما به خانه برگشت؛ پیگیری درمان کریم در کمپ تمرینی رئال مادرید
  • (ویدئو) فوت‌وفن پخت املت به سبک قهوه‌خانه‌های دربند
  • معلم به‌یادماندنی‌ترین واژه علم‌آموزی